Manlig omskärelse - etiskt dilemma för sjukvården

"Att följa den religiösa tradition som föräldrarna tillhör? Eller att få ha sin penis orörd tills han är gammal nog att själv fatta ett moget beslut? Båda synsätten finner stöd i Barnkonventionen." /svd.se
Ja, jag vet i alla fall var jag står.
Man mixtrar inte med små barns kroppar i onödan, stympa ditt eget kön då om du vill, men låt inte bebisar som inte kan tala för sig själva förlora en del av sin kropp bara för att din egen religion säger det.
Och så är jag väldigt mycket emot att göra saker "av tradition" som största anledningen. Tänk själva, ffs!
"Det finns inga religiösa barn... bara barn till religiösa föräldrar", är ett citat jag tror skarpt på.
Vi tar könsstympning av flickors underliv på stort allvar i Sverige. Men omskärelse - det är ju bara en hudflik? kanske du tänker. Bättre göra det när de är små och inget fattar, än när de är stora? Småbarn skriker ju ändå hela tiden, vad gör det om de skriker av en annan anledning? Bättre för sonen att se ut som pappa, så han inte känner sig onormal mot alla som redan fått förhudar avskurna? Orättvist annars ju... Och de som redan är omskurna, de tycker antagligen att det är okej, eftersom de inte vet något annat än att ha ett blottat ollon.
Jaha vad fint. Att enligt svd.se vill två av tre kirurger i Sverige inte utföra omskärelse, säger ju rätt mycket. Men ändå är man kanske tvungen att erbjuda det inom landstingen, just för att minimera antal hälsorisker för barnen. Nu utförs 2000 av 3000 omskärelser i Sverige av icke-legitimerade människor... tänk så mycket infektionsrisker som kan uppstå!
Kan man inte bara förbjuda skiten? Nej, det skulle ju försämra ytterligare, då mer skulle ske i diskretion och i det dolda.
Fan vilket etiskt dilemma. Låta barnen lida för att operationer sker utanför sjukhusmiljö? Eller operera barn av icke-medicinska skäl på sjukhus? Låta föräldrarnas tro och tradition styra, eller låta barnet själv välja hur han ska se ut när han är stor nog att bestämma det själv?
Fasar för när nästa tokeri som görs i religionens eller traditionens namn ska komma upp på agendan? Könsstympning är tydligen okej. Åt vilken väg ska vi gå? Ta hänsyn till religionen i första hand, eller till människans välbefinnande?
källa: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barnunga/artikel_2859691.svd

Kommentarer
Postat av: Anonym

Prevalensen livmodercancer hos kvinnor i länder där män omskärs är lägre (statistiskt säkerställt. Men vad ÄR nu en bal på slottet - eller en hudflik...

2009-09-06 @ 20:30:24
Postat av: Kattungejäveln

Finns även belägg för att även HIV-spridningen kan minska genom omskärelse, men jag tycker ändå att det är upp till den vuxna mannen att välja det och inte bestämma åt det lilla barnet.

2009-09-06 @ 21:49:44
URL: http://kattungejavel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0