Thomas är gravid - ska bli pappa

Ur expressen.se 4 april 2008
"Thomas Beatie, 34, från Bend i Oregon, är i femte månaden.
I en artikel i magasinet Advocate berättar han hur han blev gravid med donerad sperma, eftersom hans fru Nancy inte kan bli med barn.
- Hela processen, från att försöka få barn till att bli med barn, har varit en utmaning för oss, berättar Thomas Beatie.
Thomas Beatie föddes kvinna och har kvar sina kvinnliga fortplantningsorgan. Men han har genomgått ett könsbyte och är man på pappret."

image65

Vad spelar det egentligen för roll att mannen är den som bär barnet istället för befruktar kvinnan? Vad är egentligen skillnaden? Visst är det (främst) kvinnorna som har de anatomiska förutsättningarna för att bli gravida och föda barn, men om sådant ändras, då har ju normerna ändras - kanske är det pga. Thomas det blir så?
Vi har ju redan suddat ut en hel del normer för familjebildningen.
För pappaledighet finns ju redan i Sverige, så ta hand om barn kan ju gubbar göra, eller tillåts till. Och spermier kan kärringarna få inseminerat på klinik i (än så länge för svenskorna) Danmark, så själva samlaget är ju inte längre ett måste för en befruktning, det vet vi ju alla sedan provrörsbefruktningens begynnelse, ett val som även finns här för heterosexuella par. Och att byta kön finns i vår tid, acceptera eller ej.
Så varför blir folk fortfarande galna och frustrerade och förvånade?

Så, en kvinna ska föda barn för att hon är KVINNA och inte för att hon KAN? För mannen här KAN ju föda barn men lever som en man. Förlåt, men tvångssterilisering är inte längre accepterat i vårt samhälle.
En man som vill ha barn är normal, men vill han föda barnet, då är han onormal?

Det är ju mest fantastiskt att det kan gå till såhär! De enda som borde klaga är väl fundamentalt religiösa människor som ser traditionellt på barn och äktenskap och tycker att mannen är överlägsen kvinnan i allt och tycker det mesta med sexualitet är tabu. Men alla andra? Svensson och ni andra, liksom, som skiljer er och har byxor fast ni är tjejer? Det är försent att klaga, ska gränser dras skulle de ha blivit dragna redan vid när kvinnor födde barn utan att vara gifta, och när en man befruktade flera kvinnor, nu är det lite sent påtänkt enligt min mening.

Någon grymtar "om han hade velat bli mamma, varför valde han då att bli man?". Han ska inte bli mamma, han ska bli pappa. Eller som Thomas uttrycker det; "Det är inte en manlig eller en kvinnlig önskan att vilja ha barn, det är en mänsklig". En annan person på webben säger att han inte ens är färdig, han är ett "mellanting" av könen. Det där låter mer äckligt i mina öron, hur han formulerar sig. Jag frågar mig varför alla är så fixerade vid könet? Är könet det viktigaste vi har eller?  Är man mindre värd som människa för att man byter kön, eller blir man en sämre förälder med både kvinnliga och manliga könsdelar? Gör det ont i huvudet på webbnissen när han vet om att det finns dem som varken är män med enbart penis, eller en kvinna full av bara östrogen? Fast det faktiskt föds barn med alla möjliga "defekter" och som svårsmälta "mellanting" för läkarna som måste bestämma kön utifrån vilket kön som representeras mest? Är det jobbigt för honom, att det finns dem som inte är en "hel karl" eller en "hel kvinna"? Delas hans värld in i två delar, en av/för/med män och en av/för/med kvinnor? Och vem bryr sig i så fall om vad webbnissen tycker?

Sen att barnet "kan må dåligt" över att det var pappa som födde och inte mamma... Tror jag inte på! Adopterade hamnar i så fall under samma kategori eftersom det inte är ad. mamma som födde utan nån annan. Barn till homosexuella "kan också må dåligt" men det blir mer och mer vanligt och blir därmed inte lika "udda, konstigt" ju fler likasinnade det finns. Barn till muslimska analfabeter likadant, barn till tjocka osv. Sen kommer ju flickan ändå få veta att hennes pappa föddes som flicka men nu är lika mycket pappa som "Jim-Bob Smith's dad across the street". Så även om mamman hade fött barnet hade hon ju varit annorlunda i det fallet. Fast för henne kommer allt vara naturligt, och de är säkert jätteduktiga på att förklara. Steget från att ha en könsopererad pappa till att pappa var gravid är ju inte sådär extremt stort om man tänker efter. Synd bara att till och med betapetanvändare äcklas. Ger ju inte barnet den bästa starten i livet direkt. Ert fel, inte Thomas och hans frus.
Varför ska offret förändras, varför inte mobbarna? Om folk protesterar med skyltar är det ju dem som är problemet och inte familjen i fråga. "Flytta på mobbarna, inte på offret". Vi kan ju inte radera allt som sticker ut... då förändras ju ingenting.
Uttjatat och töntigt men - jag trodde vi levde på 2000-talet och inte medeltiden...

Kommentarer
Postat av: agneta

Hej du. Vilka funderingar du har...Rent biologiskt ÄR det kvinnor som får barn - tänk dig en man klämma ut en 3500 grams klump ur snoppen! Det är nog inte många män som skulle ställa upp på det eller? OK då kan man ju göra kejsarsnitt då, men! - en "vanlig" förlossning är bättre för barnet. Har att göra men massa hormoner och så. Dessutom är det faktiskt så att det finns en biologisk skillnad mellan män och kvinnor och en graviditet styrs till stor del av hormoner som män inte har. Exemplet du ger (som jag bara har läst om här)är ju både-och, en Nalle Puh alltså. Att mänskligheten laborerar med de yttre och kulturella uttrycken för könstillhörighet är en sak - biologin är en annan. Utan att ta ställning till homosexualitet - folk får vilket sexliv de vill - så är faktum att om både Eva och Adam varit homosexuella hade vi aldrig haft den här diskussionen. ORMEN hade vunnit då...För övrigt så ses vi torsdag. En leksing ger aldrig upp! Kram på dig.

2008-04-06 @ 07:06:12
Postat av: Nilla

Början på en ny värld.. en bättre värld :P

Sen så hade nog gud aldrig gjort adam och eva gay, hur mkt han än tror på fri vilja..:)
men oboy vad kul om det varit så.. :P vilken ironi^^

2008-04-06 @ 16:43:04
URL: http://eternalia.wordpress.com
Postat av: agneta

Ha ha Nilla - då hade du ju aldrigt fått reda på det eller hur? och i och för sig kan det ju ha funnits 1000 adamar och evor före de dom här men deras genar har i så fall dött ut. jag tror på darwin jag...ha en god dag och VI VANN IGÅR.

2008-04-07 @ 06:11:52
Postat av: Mallan

Jag har inget emot att en man är gravid..kul för dem om det funkar! Men det är ju som agneta säger, biologin gör ju att vi har vissa roller. Det lär ju däremot vara större risk att barnet får något problem av nåt slag..vet ju inte va mannen har ätit för en massa preparat för att byta kön..kan ju inte va d bästa när man har ett barn i magen...? eller...?

2008-04-07 @ 19:32:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0